22 Temmuz 2016 Cuma

1001 İCAT (1001 BULUŞ)







Al- Hassani sözlerine şöyle devam etti: “Amacımız, İslam medeniyetinin güzel sanatlar, bilim, teknoloji ve çağdaş medeniyetin gelişimine yaptığı katkının ana akımda kavranışını yaygınlaştırmaktır. Bu kendine has enteraktif sergi, şaşırtıcı gerçekleri ve günümüzün çağdaş dünyasında bizleri derinden etkileyen hayret verici öyküleri daha geniş kitlelere sunmakla bunu başarmaktadır.” Al-Hassani’nin bahsettiği bu gerçeklerden bazıları şunlardır:



1. Dünyanın ilk roketli uçuşu 17. yüzyılda İstanbul Boğazı üzerinde uçan Lâgarî Hasan Çelebi tarafından gerçekleştirildi.

2. Günümüzde Türkiye’nin güneyi olarak bilinen bölgede, büyük mühendis El-Cezerî tarafından on üçüncü yüzyılda yapılan beş metre yüksekliğinde bir “Fil Saati” rekreasyonu.

3. Türkiye’den ithal edilen bir kavram olarak aşılama ve inokülasyonun hikâyesi.

4. Avrupa’nın her yerinde önemli binaların mimarisinin Türkiyeli Sinan’ın eserlerinden nasıl etkilendiği

5. El-Cezerî ve Takîyuddin gibi mühendislik öncüleri tarafından kullanılan piston manivela sistemleri ve emme basma tulumbaların reprodüksiyonları.

6. Planörle iki kıta arasında uçmayı başaran ilk insan olan Hezarfen Ahmed Çelebi.

7. Birçok cerrahi aletin mucidi ve cerrahi üzerine yazılan ilk resimli kılavuzun yazarı Amasyalı Şerefeddin Sabuncuoğlu.

8. Osmanlı idarecilerinin şehir planlama alanında nasıl önemli ilerlemeler kaydettikleri.

9. Türk Hamamlarında geliştirilen, günümüzde dünyada da yaygın bir şekilde uygulanan sauna tedavileri.

10. Türk dilinin birçok İngilizce kelimeye ilham vermiş oluşu (“Yogurt/yoğurt”, “Crimson/kırmızı” ve “Kiosk/köşk” gibi).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder